Inburgeren kost geld en hoe betaal je dat? Betaal alles volledig met je DUO-lening bij TopTaal en heb geen studieschuld na je cursus. Mag jij lenen? En hoe vraag je een DUO-lening aan? Wij helpen je graag.

Kan ik geld lenen bij DUO?

Verplicht inburgeren
Heb je een verblijfsvergunning na 1 januari 2013 gekregen? Dan heb je, of krijg je binnenkort, een brief van DUO waarin staat dat je moet inburgeren. Je bent zelf verantwoordelijk voor je inburgering. TopTaal betaalt niet voor je inburgering. Je kunt wel financiële hulp krijgen van de overheid.

Ben je asielgerechtigd? Dan kun je maximaal € 10.000,- lenen van de DUO voor je inburgering. Als je binnen drie jaar je diploma behaalt, wordt je lening omgezet in een gift.

Ben je niet asielgerechtigd? Dan kun je ook lenen, maar niet als je inkomen te hoog is. Je moet hiervoor bij de belastingdienst een inkomensverklaring van jou en je partner over 2014 opvragen en opsturen naar DUO. Hoeveel je moet terugbetalen aan DUO nadat je je examen hebt behaald, is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Niet verplicht inburgeren
Hoef je niet verplicht in te burgeren, maar wil je zelf graag? Dan kun je ook geld lenen bij DUO. Maar niet als het inkomen te hoog is. Je kunt het beste even met DUO bellen via (050) 599 96 00.

Hoe vraag ik de lening op tijd aan?

Online
Als je de lening online aanvraagt duurt het gemiddeld 2-3 weken. Regel het online door in te loggen op Mijn Inburgering. Je kunt in Mijn Inburgering veel dingen online regelen: je persoonlijke gegevens bekijken en veranderen, de hoogte van je lening bekijken, je aanmelden voor het examen en je examenuitslag bekijken.

Om in te loggen heb je een wachtwoord van DigiD nodig. Op www.digid.nl staat hoe je een geheim wachtwoord maakt. Dat gaat via een sms op je eigen mobiele telefoon. Belangrijk: je moet een ‘DigiD met sms-controle’ aanvragen.

Schriftelijk
Vraag je de lening schriftelijk aan dan duurt dit gemiddeld 6-8 weken. Je kunt via een formulier je lening aanvragen. Download het aanvraagformulier. Op het formulier staat wat je moet doen.

Krijg ik het geld van DUO op mijn bankrekening?

DUO betaalt het geld voor je inburgeringscursus en examen aan TopTaal. Dat is je lening. Je krijgt het geld niet op je bankrekening.

Hoeveel mag ik lenen?

Als je een lening aanvraagt, krijg je een brief. In de brief staat hoeveel je mag lenen. Iedereen die moet inburgeren, kan maximaal € 10.000,- lenen. Je kunt niet langer dan 3 jaar geld lenen tenzij je moet alfabetiseren, dan mag je er 5 jaar over doen. De 3 jaar gaat in als de eerste factuur naar DUO is gestuurd door TopTaal.

Ben je asielgerechtigd? Dan kun je maximaal € 10.000,- lenen van de DUO voor je inburgering. Het maakt niet uit wat je inkomen is. Als je binnen drie jaar je diploma behaalt, wordt je lening omgezet in een gift.

Ben je niet asielgerechtigd? Dan kun je ook lenen. Maar hoe meer geld je verdient, hoe minder geld je kunt lenen.

Bereken het zelf
In de rekenhulp kun je zien hoeveel geld je ongeveer mag lenen.

Wanneer kan ik starten met mijn inburgering bij TopTaal?

Als je betaalt met een DUO-lening
Wij hebben een brief van de DUO aan je gericht nodig waarin staat dat je lening is toegekend of een recente brief van DUO waarin staat wat je reststand is van je lening.

Als je zelf betaalt
Je betaalt vóórdat de cursus begint het hele cursusbedrag inclusief lesmateriaal.

Waarvoor kan ik geld lenen?

Je kunt geld lenen voor de volgende cursussen en examens bij TopTaal:

 • Een alfabetiseringscursus
 • Een inburgeringscursus
 • Het inburgeringsexamen
 • De cursus voor Staatsexamen I
 • De cursus voor Staatsexamen II
 • Het Staatsexamen I
 • Het Staatsexamen II
 • Korte beroepsopleiding B1
 • Korte beroepsopleiding B2
 • De cursus Perfect Nederlands
 • De cursus Taal & Ondernemerschap

*Als je aan je inburgeringsplicht hebt voldaan, kun je niet meer lenen.


Je kunt aan de informatie op deze site geen rechten ontlenen. Evenmin kan TopTaal  aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste en/of onvolledige informatie welke wellicht op deze website zou voorkomen.

 


TopTaal is een erkend opleidingsinstituut sinds 2004

 • Logo Blik op Werk
 • Logo certificaat KET
 • Logo BVNT2
 • logo sbb
 • NRTO Keurmerk