Na het succes van vorig jaar organiseerde TopTaal Groep op vrijdag 8 april weer een interactieve studiemiddag voor al haar docenten. Ruim zeventig docenten uit het hele land namen deel aan deze middag in Utrecht, waar vijf praktische workshops werden aangeboden. Docenten konden kennis en ervaring uitwisselen op het gebied van leren en doceren en (meer) zicht krijgen op het eigen handelen in bepaalde werksituaties. Bart Bossers verzorgde de inleiding, waarin hij verschillende tips en handreikingen gaf die horen bij competentie B4, competent in reflectie en ontwikkeling, uit het competentieprofiel van de BV NT2. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel.

P1000202Leren met collega’s tijdens de workshops
Tijdens de praktische workshops hebben docenten concrete handvaten gekregen. Zo gaf Vita Olijhoek de workshop ‘Uitspraak’ waarin docenten antwoorden kregen op vragen als ‘uit welke aspecten bestaat uitspraak’, ‘vanaf welk taalniveau ga je met de uitspraak van cursisten aan de slag’ en ‘wat doe je als de uitspraak van jouw cursist niet beter wordt’. Daarnaast werden diverse werkvormen besproken die je in de les kunt gebruiken om uitspraak te oefenen.

In de workshop ‘Taal gebruiken op de werkvloer’ die werd gegeven door Bregje Kaars Sijpesteijn leerden docenten onder andere hoe ze aan de hand van bestaand lesmateriaal taalkaarten kunnen maken. Hiermee kunnen cursisten het geleerde in hun werksituatie toepassen. De cursist kan bijvoorbeeld handige zinnen of nieuwe woorden op de taalkaart invullen en daarbij aangeven op welke manier hij of zij deze kennis gaat toepassen. Of je nu lesgeeft aan hoogopgeleide ingenieurs of aan schoonmakers op de werkvloer, een goede transfer van de les naar toepassing in de praktijk is in iedere branche belangrijk.

Wat is ONA precies en hoe werkt het? Op dit onderwerp werd ingezoomd in de workshop ‘Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt’ gegeven door Bregje Kaars Sijpesteijn. Het onderdeel Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt (ONA) is namelijk méér dan een zo snel mogelijk te behalen onderdeel van het Inburgeringsexamen. De kansen op de arbeidsmarkt vergroten aanzienlijk als de inburgeraar zo vroeg mogelijk start met arbeidsmarktoriëntatie en nadenkt over zijn wensen en mogelijkheden in Nederland.

Beoordelen volgens het ERK. Hoe pak je dat aan? Waarop moet je beoordelen? In de workshop ‘Is mijn A2 jouw A2?’ inspireerde Kaatje Dalderop docenten tot de discussie rondom de beoordeling van spreek- en schrijfvaardigheid van NT2-leerders. In deze praktische workshop ervaarde men hoe lastig het is om je eigen taalvaardigheid te beoordelen aan de hand van de maatstaven van het ERK. Daarnaast kreeg iedereen concrete handvaten voor het beoordelen van spreek- en schrijfopdrachten.

In de workshop ‘Leer anderen leren’ gegeven door John Cliteur stond de werking van het brein centraal. Inzichten over de werking van het brein werden naar de praktijk vertaald: hoe werkt je geheugen? En hoe neemt je brein informatie het beste op? Er werden verschillende leerstijlen behandeld en daarnaast leerden de aanwezigen hoe ze lessen het beste kunnen indelen om cursisten zo effectief mogelijk informatie op te laten nemen.

Kwaliteit staat bij TopTaal Groep voorop
P1000207“TopTaal heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en deskundigheidsbevordering hoort daarbij”, zegt Monique Deenik, directeur van TopTaal Groep. “Met deze inhoudelijke docentenmiddag willen we duidelijk maken dat TopTaal Groep een partij is die het professioneel aanpakt, die het belangrijk vindt dat er uitwisseling plaatsvindt en dat docenten ervaringen delen. Ook willen we laten zien dat we investeren in onze medewerkers, of ze nu als freelancer werken of in vaste dienst zijn.”

Positieve reacties
Na afloop van de docentendag zijn de reacties positief. “De docentenmiddagen zijn voor mij inhoudelijk en organisatorisch perfect. Ik voel mij gewaardeerd als docent, onder meer door dit soort middagen”, zegt een docent. Een andere docent is vooral erg te spreken over de workshops. “Ik vond het boeiend, grappig en heel goed opgebouwd. Door het sterk visuele karakter blijft het direct goed haken. Ik heb antwoorden gekregen op de vragen die ik van tevoren had.” Kortom, er kan worden teruggekeken op een zeer geslaagde docentendag.


TopTaal is een erkend opleidingsinstituut sinds 2004

  • Logo Blik op Werk
  • Logo certificaat KET
  • Logo BVNT2
  • logo sbb
  • NRTO Keurmerk